Problematika plodnosti - moški

Problem plodnosti je ena od bolezni sodobne družbe. Dolgo časa se je stroka osredotočala predvsem na žensko telo, aktualne statistike pa kažejo, da je pri približno tretjini parov razlog za neuspešno zaositev na moški strani. Vzroke za moško neplodnost delimo na dve večji skupini, na prirojene in pridobljene.

Med pridobljene vzroke sodijo poškodbe, prebolela vnetja (mumps, kapavica), razširitev ven v modih (varikokela), škodljivi vplivi okolja (hormonski motilci), poklicna tveganja (delo v vročem okolju, izpostavljenost škodljivim kemikalijam), nezdrav način življenja (kajenje, alkohol, droge), nekateri načini zdravljenja (kemoterapija, obsevanja) in kronične bolezni (sladkorna bolezen, ledvična odpoved, motnje v izločanju spolnih hormonov).

Prirojeni so največkrat posledica nepravilnosti v razvoju zunanjega spolovila in motenj v spuščanju mod ter kromosomsko-genetskih nepravilnosti (Klinefelterjev sindrom, delecije na Y-kromosomu). Določene prirojene anomalije lahko rešimo z zdravniško pomočjo. Pri več kot polovici primerov ostane moški vzrok neplodnosti nepojasnjen.

Moškim, ki se soočajo z zmanjšano plodnostjo svetujemo, da temeljito spremenijo prehrano, se izogibajo stresu, okrepijo imunski sistem, so fizično aktivni (odsvetujemo savnanje ter kolesarjenje, ker gre za segrevanje mod) ter povečajo vnos vitaminov ter živil, ki jih telo potrebuje.

Zmanjšana plodnost pri moških se odraža kot:

Oligozoospermija – zmanjšano število semenčic v semenskem izlivu (pod 20 milijonov/mL).
Astenozoospermija – poslabšana gibljivost semenčic (najmanj 50 %).
Teratozoospermija – povečan delež nepravilno oblikovanih semenčic.

Opisana stanja določimo z analizo semena ali spermiogramom, ki nam razkrije trenutno plodnost moškega. Pomembno je vedeti, da rezultat odraža le trenutno stanje v času preiskave, zato je možno, da so vrednosti zmanjšane le kratkoročno zaradi negativnih vplivov okolja ali drugih motečih dejavnikov. Ker moško telo semenčice proizvaja s hitrostjo okoli 1500 semenčic na sekundo, je lahko izvid spermiograma čez nekaj tednov popolnoma drugačen.

Prednost semenčeca je, da potrebuje približno tri mesece, da se obnovi. To pomeni, da z jemanjem Qfertila vsaj tri mesece v svoje telo vnesemo najbolj optimalne sestavine in poskrbimo, da se lahko razvijejo kakovostne semenčice ustrezne količine, oblike in gibljivosti, ki bodo lahko oplodile jajčece.

Prehrana

Hiter tempo življenja narekuje hitro prehrano. Predpripravljena in procesirana hrana, ki pogosto uživamo, vsbeuje namesto hranil veliko sladkorja, soli in umetnih dodatkov. Pri neplodnosti je prav prehrana tista, ki ji moramo posvetiti največ pozornosti in po potrebi spremeniti. Priporočamo predvsem uživanje sveže zelenjave, sadja, rib, žitaric ter izbranih vitaminov ter mineralov, ki jih telesu primanjkuje. Prehransko dopolnilo Qfertil vsebuje aktivne sestavine s pozitivnim učinkom na počutje (okrepljen imunski sistem, zmanjšan vpliv oksidativnega stresa na telo itd.) ter plodnost. Vnos je enostaven; zjutraj in zvečer se vzame po eno kapsulo Qfertil-a.

Način življenja in stres

Moderen način življenja lahko na naše telo vpliva zelo negativno; utrujenost, stres in slabo počutje. Vsi ti dejavniki vplivajo ne le na naše splošno počutje, ampak tudi na intimno življenje, ki vodi do težje oploditve. Svetujemo tehnike sprostitve, zmanjševanje stresa in šport.

Kako si lahko pomagate?

Kadar so razlogi za slabšo plodnosti pri moškem nezdrav način življenja (prehrana, alkohol, kajenje), škodljivi vplivi okolja ter hude stresne situacije ali kroničen stres, lahko največ naredite sami. Poskrbite za svoje telo – tako zunaj kot znotraj. Uravnavanje zdrave telesne teže z redno rekreacijo pozitivno vpliva ne le na vaše telo, ampak tudi na duševno počutje. Telesna aktivnost je najboljše zdravilo proti stresu. Analizirajte svojo prehrano, jo primerno prilagodite in dopolnite. Pri tem vam pomaga Qfertil, saj vsebuje optimalen izbor vitaminov in mineralov, ki zagotavljajo najboljšo podporo vašemu telesu. Izboljšan življenjski stil ter Qfertil telesu omogoča, da doseže svoj potencial, s čimer se plodnost izboljša večinoma v 3‒6 mesecih.

V vednost

O izrazu neplodnost se je potrebno začeti pogovarjati šele po dvanajstih mesecih rednih, nezaščitenih spolnih odnosov. V tem primeru vam svetujemo, da preventivno opravita oba vse potrebne preglede, za žensko je ključen ginekološki pregled ter pregled krvi za hormonske vrendoti, pri moškem pa spermiogram.

Cena Qfertil za moške

1 škatlica za 1 mesec36.80 €
2 škatlici za 2 meseca69.92 €
3 škatlice za 3 mesece99.36 €
Naroči qfertil

Na spletni strani qfertil.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Več o piškotkih Sprejemam piškotke