Problematika plodnosti - ženske

Plodnost je odvisna od spleta številnih dejavnikov, tako zunanjih kot notranjih, fizioloških in psiholoških: prehrana, spolna aktivnost, delovanje žlez z notranjim izločanjem, čas, ekonomija, čustva itd. Vse to lahko negativno vpliva na ravnovesje, ki onemogoči uspešno zanositev.

Predvsem pri ženski plodnosti je lahko razlogov za neuspešno zanositev veliko. Razdelimo jih lahko v dve večji skupini:

- fizični razlogi za neuspešno zanositev, kot na primer pregrada v maternici, ki preprečuje, da bi se jajčece vgnezdilo, endometrioza ali policistični jajčniki
- hormonsko neravnovesje, ki se kaže v pomanjkanju ali previsokih vrednostih hormonov, ki so lahko razlog, da ženska ne ovulira oz. da cikel ni urejen

Pomembno je, da se med ovulacijo sprosti zdravo jajčece, da je v maternici pripravljena sluznica, ki bo poskrbela za oplojeno jajčece ter da je prisotna ustrezna količina progesterona, ki vzdržuje nosečnost. Pomembno je, da redno opravljamo ginekološke preglede, uživamo zdravo prehrano, živimo zdrav življenjski stil s čim manj stresa in redno telesno aktivnostjo. Za urejeno hormonsko ravnovesje je pomembno tudi, da zaužijemo zadostno količino mineralov in vitaminov, ki dokazano pozitivno vplivajo na žensko plodnost. Pri tem vam lahko pomaga prav prehransko dopolnilo Qfertil za ženske.Spolna hormona progesteron in estrogen

Za vzpostavitev hormonskega ravnovesja je zadolžen hormon progesteron. Je naravni steroid, ki ga izločajo jajčniki, njegova naloga pa je pripraviti žensko telo na nosečnost. Brez njega se jajčece ne more ugnezditi v maternici, ključen pa je tudi med nosečnostjo. Progesteron vpliva na izločanje vseh estrogenov, zato je skrbnik hormonskega ravnovesja. V pričakovanju nosečnosti se nivo progesterona vsak mesec močno dvigne in povzroči zadebelitev sluznice maternice.

Če do oploditve ne pride, nivo progesterona pade in začne se menstruacija.Ob ovulaciji progesteron poviša telesno temperaturo, kar je eden izmed načinov določanja časa ovulacije. Progesteron ustvarja okolje, primerno za rast in razvoj otroka. Po zanositvi vzpodbuja normalen razvoj plodu in potek nosečnosti. Če je nivo progesterona prenizek, pride do luščenja endometrija, menstruacije in splava.

Med najpogostejšimi vzroki za pomanjkanje progesterona so nepravilna prehrana (podhranjenost), kronični stres in pomanjkanje telesne aktivnosti.

Estrogeni so prav tako steroidni hormoni, ki jih telo sintetizira v jajčnikih, v manjši količini v modih, med nosečnostjo pa tudi v posteljici. Zadolženi so za spolni razvoj ženske in vplivajo na menstruacijo, ovulacijo in nosečnost. Estrogeni pa vplivajo tudi na čustveno stanje ženske, vključno s predmenstrualnim sindromom in poporodno depresijo.

Spolni hormoni so neizogibno vpeti v vse vidike spolnosti tako moškega kot ženske, zato je neustrezno hormonsko ravnovesje eden glavnih krivcev za težave pri zanositvi.

Prehrana

Hiter tempo življenja narekuje hitro prehrano. Predpripravljena in procesirana hrana, ki pogosto uživamo, vsbeuje namesto hranil veliko sladkorja, soli in umetnih dodatkov. Težav zaradi neprimerne prehrane velikokrat ne občutimo takoj. Ko se pojavijo težave z neplodnostjo, je prehrana prva stvar, ki jo moramo kritično ovrednotiti in po potrebi spremeniti.

Način življenja in stres

Moderen način življenja lahko na naše telo vpliva zelo negativno; utrujenost, stres in slabo počutje. Vse to lahko vpliva ne le na naše splošno počutje, ampak tudi na intimno življenje. Pari, ki se odločijo postati starši, spolnost prepogosto smatrajo kot le orodje za dosego cilja, zato jih v spalnici redno spremlja stres. Preveč obremenjeni se osredotočajo le na zanositev, pozabijo pa uživati v trenutku in občutkih, ki jih v njih vzbudi partner. Ne imejte spolnih odnosov zato, da bi zanosili, ampak zato, ker si jih želite. Izogibajte se stresu, vzemite si čas, ustvarite romantično vzdušje in se sprostite v družbi ljubljene osebe.

Kako si lahko pomagate?

Skrb za optimalno plodnost je v veliki meri povezana s skrbjo za splošno zdravje in sledi smernicam zdravega prehranjevanja in življenja. Z vitamini in hranili bogati obroki, izogibanje nepotrebnemu stresu in sproščanje bodo koristili tako plodnosti kot vsesplošnemu počutju. Qfertil predstavlja dragoceno pomoč takrat, ko vam zmanjka časa in energije za pripravo uravnoteženih obrokov, saj vsebuje prav tiste sestavine, ki kar najbolje podpirajo plodnost. Sestavine so skrbno izbrane in natančno odmerjene. S kombinacijo izboljšanega življenjskega stila in ob pomoči Qfertil-a boste telesu omogočili, da doseže svoj polni potencial in optimalno plodnost.

V vednost

O izrazu neplodnost se je potrebno začeti pogovarjati šele po dvanajstih mesecih rednih, nezaščitenih spolnih odnosov. Večina žensk v tem času željo po družini predstavi tudi svojemu izbranemu ginekologu. V tem primeru vam svetujemo, da preventivno opravite vse potrebne preglede.

Cena Qfertil za ženske

1 škatlica za 1 mesec36.80 €
2 škatlici za 2 meseca69.92 €
3 škatlice za 3 mesece99.36 €
Naroči qfertil

Na spletni strani qfertil.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Več o piškotkih Sprejemam piškotke